Sparkonto

Även om du har bestämt dig för att placera pengar i värdepapper via ett investeringsparkonto kan det vara vettigt att komplettera med sparande på ett sparkonto som har en hög ränta. Det är nämligen så att du knappt får någon sparränta alls för de likvida medel du har på ditt investeringssparkonto, för själva poängen med detta konto är att du i första hand ska utnyttja den låga schablonskatt du får när du placerar dina pengar i värdepapper. De enda gånger du bör placera likvida medel på investeringssparkontot är när du strax därefter ska placera dem i aktier. Och när du säljer dina aktier bör du genast placera pengarna på ett sparkonto såvida du inte tänkt placera om din pengar i nya värdepapper, det anser i alla fall vi på investeringssparkonto24.se.

Spara pengar med hög sparränta

Vilken sorts sparkonto du bör spara på beror på hur pass mycket pengar du vill placera i aktier, fonder och andra värdepapper och hur stor del av dina pengar du vill placera på ett sparkonto.

Om du mest placerar pengar i värdepapper

Om du nästan uteslutande placerar pengar i värdepapper räcker det med att du öppnar ett sparkonto där du kan sätta in och ta ut pengar precis när du vill. Då kan du föra över dina pengar dit så fort du har sålt några värdepapper och föra tillbaka dem till ditt investeringssparkonto när du ska göra nya placeringar. Men tänk på att öppna ett sparkonto som ger dig en riktigt fin rörlig sparränta, sådana sparkonton hittar du såklart här på investeringssparkonto24.se.

Om du vill sprida riskerna lite

Värdepappersplaceringar är alltid förknippade med en viss risk, så om du vill sprida dina risker lite är det inte så dumt att även spara en lite större summa pengar på ett fasträntekonto. När du sparar pengar på ett sådant sparkonto måste du låsa pengarna på kontot under en tid (oftast i minst 1 år) och sätta in minst 10 000 kr, men i gengäld får du en hög sparränta. Om du vågar ta lite risker, vilket du förmodligen gör om du placerar pengar i värdepapper, kan du få upp till 10 % i sparränta om du sparar på ett fasträntekonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Risken att du ska förlora pengar där är nog trots allt mindre än att förlora pengar på värdepappersplaceringar.